Drenajul este o grupare de tehnici manuale folosite pentru a facilita eliminarea lichidelor în exces din țesuturi prin circuitul limfatic; limfa le purifică pe parcursul trecerii sale prin ganglionii limfatici, înainte de a intra în sânge. Masajul favorizează trecerea înăuntrul capilarelor limfatice a tuturor reziduurilor prezente în țesuturi, combate staza circulației limfatice, stimulează ieșirea din ganglionii limfatici a celulelor imunitare, care, trecând în sânge cresc capacitatea de apărare a întregului organism contra infecțiilor de orice tip.
Prizele se orientează de-a lungul vaselor limfatice, în direcția de evacuare a acestora. Regiunile corpului, se abordează în următoarea succesiune: inițial cele apropiate de canalele limfatice drept și stâng și apoi cele mai îndepărtate. Stimularea evacuării limfatice este susținută de creșterea tonusului vagal, datorată manevrelor blânde, liniștitoare.
Este acțiunea cea mai semnificativă, pe care alte tipuri de intervenții manipulatorii nu sunt capabile să o obțină. Dacă luăm în considerare trecerea în capilarele limfatice a reziduurilor prezente în spațiile interstițiale ale țesuturilor apare evident faptul că limfa are capacitatea de a interveni în eliminarea / diminuarea edemelor, în difuzarea serului pe care sângele nu reușește să-l elimine în totalitate și pe care nici chiar limfa, în condiții normale, nu poate să-l absoarbă complet. Folosirea masajului limfatic în tratamentul edemelor care se manifestă la persoane în timpul perioadei premenstruale, al gravidității, sau la persoanele care stau timp îndelungat în poziție ortostatică, nu necesită prescripție medicală.
Masajul limfatic accelerează curentul fluxului limfatic. Când într-o parte a corpului sunt prezente răni sau diferite ulcerații, fluxul limfei proaspete, bogată în celule reconstructive, favorizează procesul de cicatrizare. Același masaj limfatic este capabil să elimine din zona afectată substanțele iritante care împiedică reconstrucția țesutului conjunctiv. Masajul limfatic se arată extraordinar de util în ulcere varicoase, escare, arsuri sau după intervenții chirurgicale.
Îmbunătățirea sistemului imunitar este unul din cele mai importante procese
datorate limfei. Masajul nu poate decât să contribuie la
accentuarea acestui fenomen. Tratamentul zonelor specifice va ajuta la rezolvarea
mai rapida a problemelor determinate de exemplu de
acnee, plăgi
posttraumatice, intervenții chirurgicale, amigdalite, sinuzite, faringite.
Intervenția manipulatorie va fi făcută pentru aceste afecțiuni
doar preventiv și nu concomitent cu afecțiuni acute.
Drenajul contribuie la o mai bună hrănire a țesuturilor și poate duce la restabilirea echilibrului hidric în zonele deshidratate. Pielea ridată, terna, semn tipic de îmbătranire își revine, își recăpată încetul cu încetul culoarea sănătoasă, roz și luminoasă, pielea uscată capătă prospețime în urma masajului limfatic. În cazul fracturilor, țesutul osos se regenerează mult mai rapid. Mameloanele sânilor își reiau aspectul normal după alăptare. Efectul regenerant este fundamental în câmpul estetic.